niedziela, 17 października 2010

Chrupiące ciasteczka razowe z czekoladą

IMG_8397

Przepyszne ciasteczka! Niesamowicie chrupiące, w sam raz słodkie, lekko czekoladowe. Troszkę przypominają Digestive, ale jednak są inne. Warte wypróbowania!… i do tego zdrowe! Przepis zaczerpnięty z książki Czekolada Jacqueline Bellefontaine.

  • 85 g masła
  • w temperaturze pokojowej (dałam chyba 100 g)
  • 7 łyżek cukru kryształu (dałam demerarę)
  • 1 jajko
  • 30 g otrąb (dałam 10 g śruty żytniej i 20 g płatków owsianych)
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 do 1 tabliczki czekolady gorzkiej lub mlecznej (dodatkowo)

W misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko i dalej miksować. Wymieszać otręby, oba rodzaje mąki wraz z solą i proszkiem, i połączyć z masą maślano-jajeczną. Ciasto przykryć folią spożywczą i wstawić na około pół godziny do lodówki.

Po wyjęciu z lodówki formować z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st. C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.  Ciastka układać na blasze, zachowując odstępy i lekko rozpłaszczać dłonią lub widelcem. Piec około 20 minut, aż będą złociste. Po wyjęciu z piekarnika zostawić parę minut na blasze, następnie przełożyć na kratkę do wystudzenia.

Zimne ciasteczka można pomazać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.

5 komentarzy:

Anna Yrsa Jaroszewicz pisze...

Uprzejmie zamawiam z dostawą:-)))

Violiśka pisze...

Hi hi, już pakuję i wysyłam ;)

aga pisze...

ale smakowite ciasteczka:) chetnie bym sobie je schrupala, wiec tez dolaczam sie do zamowienia:)

Ivon pisze...

Ale piękne te Twoje ciasteczka.

Violiśka pisze...

Aga i Ivon, dzięki za miłe słowa :), a ciastka są naprawdę pycha!