poniedziałek, 25 października 2010

Spaghetti, kurczak, brokuły, sos z gorgonzolą

IMG_8367
Właściwie wszystko ujęte zostało w tytule :). Makaron lubię, kurczaka owszem też, brokuły mogłabym jeść po prostu ugotowane i polane oliwą, pycha! Ser gorgonzola nie jest moim faworytem, ale ja w ogóle serowa dziewczyna nie jestem… jednak  jak się go zestawi ze śmietanką, czosnkiem i pieprzem…. to wychodzi pyszny sos, którym nie pogardzą nawet wrogowie serów pleśniowych.
Orientacyjne proporcje dla 2 osób (sosu wyjdzie więcej):
  • dowolny makaron
  • filet z kurczaka tak około 300 g
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 120-150 g gorgonzoli
  • 2-4 ząbki czosnku
  • olej roślinny
  • pieprz
  • brokuł
Makaron ugotować al dente, przelać zimną wodą i odcedzić.
Fileta z kurczaka pokroić w kostkę usmażyć  na niewielkiej ilości oleju, uważając by za bardzo nie wysuszyć ani nie spiec mięsa. Trzymać pod przykryciem by nie wystygł.
Brokuła podzielić na różyczki i ugotować na parze lub tradycyjnie, tzn.  wrzucić do wrzącej osolonej wody (ilość taka, by zakryła różyczki) i gotować bez przykrycia! od momentu ponownego zabulgotania 4-5 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą i znów odcedzić.
Do rondelka wlać śmietankę, wkruszyć gorgonzolę i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Na średnim ogniu, mieszając, doprowadzić do rozpuszczenia gorgonzoli.  Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą. Zestawić z ognia.
Na talerzu ułożyć porcję makaronu, kawałki kurczaka, brokuły i polać to wszystko sosem.

3 komentarze:

aga pisze...

bardzo smakowite jedzonko, takie to ja lubie:) a do tego ser gorgonzola... mniam:)

Ivon pisze...

Pysia !!! Chętnie wprosiłabym się na to danie do Ciebie :)

Pozdrawiam !!!

Violiśka pisze...

Aga, dzięki!:)
Ivon, zapraszam! ;)