Przepyszne ciasteczka! Niesamowicie chrupiące, w sam raz słodkie, lekko czekoladowe. Troszkę przypominają Digestive, ale jednak są inne. Warte wypróbowania!… i do tego zdrowe! Przepis zaczerpnięty z książki Czekolada Jacqueline Bellefontaine.
- 85 g masła
- w temperaturze pokojowej (dałam chyba 100 g)
- 7 łyżek cukru kryształu (dałam demerarę)
- 1 jajko
- 30 g otrąb (dałam 10 g śruty żytniej i 20 g płatków owsianych)
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 do 1 tabliczki czekolady gorzkiej lub mlecznej (dodatkowo)
W misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko i dalej miksować. Wymieszać otręby, oba rodzaje mąki wraz z solą i proszkiem, i połączyć z masą maślano-jajeczną. Ciasto przykryć folią spożywczą i wstawić na około pół godziny do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki formować z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st. C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka układać na blasze, zachowując odstępy i lekko rozpłaszczać dłonią lub widelcem. Piec około 20 minut, aż będą złociste. Po wyjęciu z piekarnika zostawić parę minut na blasze, następnie przełożyć na kratkę do wystudzenia.
Zimne ciasteczka można pomazać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.
5 komentarzy:
Uprzejmie zamawiam z dostawą:-)))
Hi hi, już pakuję i wysyłam ;)
ale smakowite ciasteczka:) chetnie bym sobie je schrupala, wiec tez dolaczam sie do zamowienia:)
Ale piękne te Twoje ciasteczka.
Aga i Ivon, dzięki za miłe słowa :), a ciastka są naprawdę pycha!
Prześlij komentarz