sobota, 11 grudnia 2010

Krem z papryki i pomidorów

IMG_8969

Bezpośrednią inspiracją do przygotowania tego kremu, był wpis na blogu Przysmaki Karolki. Przypomniałam sobie też, że widziałam już podobny przepis w książce Kuchnia meksykańska.

Myślę że jest kilka rzeczy, które warto wiedzieć na temat tej zupy. Po pierwsze trzeba koniecznie przetrzeć ją przez sito. Samo zmiksowanie nie wystarczy, by uzyskać delikatną konsystencję i pozbyć się twardszych cząstek. Po drugie, zupa smakuje zdecydowanie lepiej na drugi dzień. Poza tym dodatek utłuczonych ziaren kolendry korzystnie wzbogaca smak. No i czosnek, bez czosnku ani rusz! Oprócz tego dałam też czerwoną soczewicę, coby uczynić krem bardziej treściwym.

Zupa ma ciekawy aromat paprykowo-pomidorowy. Jest sycąca i rozgrzewająca, i ten ciepły kolor, który cieszy oko w mroźne dni :).

  • 1 czerwona cebula
  • 2 spore czerwone papryki
  • puszka pomidorów krojonych
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • litr bulionu
  • łyżeczka mielonej kolendry
  • sól, pieprz, sos sojowy, chili
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy

Paprykę pokroić na kawałki, wysmarować oliwą i piec w piekarniku nagrzanym do 180-190 st. C. aż będzie miękka. Cebulę posiekać drobno i zeszklić na oliwie. Następnie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz utłuczoną kolendrę. Chwilkę smażyć, dodać pomidory z puszki, bulion i upieczoną paprykę. Gotować na wolnym ogniu.

Soczewicę przepłukać, zalać szklanką wody i gotować przez około 10 minut (jeśli wcześniej woda odparuje i soczewica stanie sie gęsta, zdjąć z ognia). Soczewicę dodać do zupy i gotować jeszcze chwilę do miękkości. Doprawić do smaku i zmiksować. Na koniec przetrzeć przez sito.

1 komentarz:

aga pisze...

chetnie bym takiej zupki zjadla, na takie zimne dni jest idealna:)