piątek, 22 lipca 2011

Ciastka z otrębami i czekoladą

IMG_1738

Wariacja na temat tego przepisu. Takie tam ciasteczka do pochrupania :). Najsmaczniejsze pierwszego dnia.

  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • jajko
  • 6 łyżek cukru trzcinowego
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g maki pszennej razowej
  • 80 g mąki pszennej
  • 50 g otrąb  pszennych
  • tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady

Czekoladę pokroić w średniej grubości kostkę, włożyć do woreczka i schłodzić w zamrażalniku. W tym czasie masło utrzeć z cukrem, a gdy masa będzie puszysta, miksować jajo. Dodać mąkę, proszek i otręby. Na koniec połączyć z czekoladą. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć dłonią. Piec 15- 20 minut (im dłużej, tym bardziej chrupiące wyjdą ciastka) w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. Studzić na kratce.

IMG_1726

Brak komentarzy: