Spodobał mi się przepis na lukier z białą czekoladą i twarożkiem, który podpatrzyłam w książce Czekolada J. Bellefontaine.. Pomyślałam, by wzbogacić nim takie oto zwyczajne muffinki.
Krem miał ciekawy aromat. Był bardzo słodki i kwaskowy jednocześnie. Muffinki zniknęły bardzo szybko… ;)
- 30o g mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki* cukru
- 2 jajka
- 1 szklanki kwaśnej śmietany
- 1/3 szklanki oleju
- około szklanki jagód
Wszystkie składniki (oprócz jagód) dokładnie wymieszać łyżką. Dodać jagody i jeszcze raz delikatnie wymieszać. Nakładać do foremek muffinkowych i piec 20 - 25 minut w temp. 200 st.C (sprawdzić patyczkiem).
Lukier:
- 200 g mielonego twarożku na serniki (np: małe opakowanie twarożku President)
- 200 g białej czekolady
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, lekko ostudzić. W misce zmiksować twarożek i dodawać do niego po łyżce czekolady stale miksując. Powinno sie uzyskać gęsty krem o jednolitej konsystencji. Wstawić na około godzinę do lodówki (może tam spędzić więcej czasu).
Upieczone i wystudzone muffinki udekorować lukrem tuż przed podaniem w ilości: wedle upodobań. Lukier przechowywać w lodówce.
* szklanka = 250 ml
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz