piątek, 29 lipca 2011

Muffinki jagodowe z lukrem z twarożku i białej czekolady

IMG_1817

Spodobał mi się przepis na lukier z białą czekoladą i twarożkiem, który podpatrzyłam w książce Czekolada J. Bellefontaine.. Pomyślałam, by wzbogacić nim takie oto zwyczajne muffinki.

Krem miał ciekawy aromat. Był bardzo słodki i kwaskowy jednocześnie.  Muffinki zniknęły bardzo szybko… ;)

  • 30o g mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki* cukru
  • 2 jajka
  • 1 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1/3 szklanki oleju
  • około szklanki jagód

Wszystkie składniki (oprócz jagód) dokładnie wymieszać łyżką. Dodać jagody i jeszcze raz delikatnie wymieszać. Nakładać do foremek muffinkowych i piec 20 - 25 minut w temp. 200 st.C (sprawdzić patyczkiem).

Lukier:

  • 200 g mielonego twarożku na serniki (np: małe opakowanie twarożku President)
  • 200 g białej czekolady

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, lekko ostudzić. W misce zmiksować twarożek i dodawać do niego po łyżce czekolady stale miksując. Powinno sie uzyskać gęsty krem o jednolitej konsystencji. Wstawić na około godzinę do lodówki (może tam spędzić więcej czasu).

Upieczone i wystudzone muffinki udekorować lukrem tuż przed podaniem w ilości: wedle upodobań. Lukier przechowywać w lodówce.

* szklanka = 250 ml

IMG_1839

Brak komentarzy: