poniedziałek, 4 lipca 2011

Migdałowa tarta z rabarbarem

DSCF0659
Już nikt, zapewne, nie pamięta o rabarbarze. Na straganach ostatnie truskawki, zaczynają królować maliny i wiśnie, a ja zamieszczam przepis na tratę z rabarbarem… Hmm… Jak zwykle mam zaległości…
Ale przepis, choć “przeterminowany”, jak najbardziej wart zaprezentowania! Pyszna, rozpływająca się w ustach tarta! Karmelowo - maślana kruszonka, migdałowo- śmietankowa polewa i kwaskowaty dżem rabarbarowy, wszystko umieszczone  na kruchym, cienkim spodzie. Poezja smaku?… Owszem! ;) Dużo pracy? A jakże! Ale chyba warto… :)
Przepis na tratę znalazłam u Komarki, choć oczywiście nie obyło sie bez modyfikacji i tak pomysł zrobienia konfitury rabarbarowej zaczerpnęłam od Asi z Kwestii Smaku.
ciasto kruche:
  • 250 g mąki
  • 125 g zimnego masła
  • 50 g cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki śmietany
konfitura rabarbarowa:
  • 600 g rabarbaru
  • 70 g cukru trzcinowego
  • 70 ml soku pomarańczowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
polewa migdałowo - jajeczna:
  • 2 jajka
  • 80 g cukru
  • 5 łyżek śmietanki
  • 5  łyżek mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 50 g migdałów mielonych
  • 50 g zimnego masła
kruszonka:
  • 60 g masła
  • 60 g mąki
  • 60 g migdałów zmielonych
  • 60 g cukru trzcinowego light muscovado
Z podanych składników zagnieść szybko ciasto. Rozwałkować je na grubość około 5 mm między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Ciastem wyłożyć formę do tarty (moja miała 28 cm średnicy) i piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C.
Rabarbar umyć, odciąć zdrewniałe końce i pokroić w kostkę. Do garnka dodać sok pomarańczowy, cukier i rabarbar. Doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut, aż rabarbar zrobi się miękki i nadmiar płynów trochę odparuje. Na koniec dodać cynamon. Wystudzić.
W misce jajka utrzeć z cukrem, dodać pozostałe składniki polewy, w tym masło pokrojone w cienkie wiórki, wymieszać.
Upieczony spód posmarować konfiturą rabarbarową. Następnie ostrożnie polać polewą jajeczno – migdałową i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni C na 20 minut.
Z podanych składników zrobić kruszonkę. Wyjąć ciasto z piekarnika, posypać kruszonką i znów zapiekać przez około 25 minut. Podawać na ciepło (trochę musi jednak wystygnąć) lub zimno.

1 komentarz:

Magda Baran pisze...

O, bardzo słuszny come back rabarbarowy :) pyszne smaki! :)