Szybki letni torcik? To właśnie jest ten przepis! Truskawki, biszkoptowy spód i delikatna masa śmietankowa z kwaskową nutą twarożkową… puszysta, kremowa, delikatnie waniliowa, rozpływająca się w ustach. Tort jest lekki i aromatyczny. Prawdziwe pyszności!
Pomysł zaczerpnięty z Kwestii Smaku.
biszkopt:
- 3 jajka
- szklanka cukru pudru
- 1/3 (50g) szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/3 (50g) szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ( w oryginale nie było)
- 250 - 300g twarogu na serniki (zmielonego trzykrotnie lub wiaderkowego, użyłam President)
- 250 g serka mascarpone
- 250 ml dobrze schłodzonej śmietanki kremówki
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki esencji waniliowej lub cukier waniliowy
- truskawki (około 500 - 700 g)
Śmietanę ubijamy mikserem, gdy trochę zgęstnieje, wsypujemy połowę cukru pudru i ubijamy do uzyskania puszystej piany. Twaróg i mascarpone ubijamy z resztą cukru w drugiej misce aż do uzyskania jednolitej konsystencji, aromatyzujemy esencją waniliową. Do masy serowej dodajemy po łyżce ubitej śmietany i delikatnie mieszamy.
Biszkoptowy blat smarujemy delikatnie kremem serowym, na tym układamy pokrojone truskawki i przykrywamy resztą masy. Na wierzchu układamy kolejną warstwę truskawek.
Torcik wstawiamy do lodówki na parę godzin do schłodzenia.
Uwagi: Przy ubijaniu piany z białek miska i trzepaczka bądź końcówki miksera muszą być idealnie suche zaś białko bez śladów żółtka!
Tort jest najlepszy po paru godzinach schłodzenia lub na drugi dzień.
2 komentarze:
Wiolu, wyglada obłędnie, a jak smakuje pewnie!!!!
Tak, smakuje pisznie. Jest lekki, i nie jest mdlaco slodki. Jak ktos lubi truskawki, biszkopt, smietane, ser i reszte to jest super :P
Prześlij komentarz