wtorek, 16 października 2012

Ciasto śliwkowe z pianką waniliową

IMG_5048

Kruche ciasto śliwkowe z migdałowo-cynamonową kruszonką, śliwkami i pianką budyniowo-waniliową. Wzorowane na tej szarlotce. Bez pianki smakowałoby również dobrze, ale jeśli się ma do wykorzystania nadmiar białek, to warto dodać sobie trochę pracy i spożytkować je w tym cieście;)

ciasto:

  • 2oo g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 125 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1- łyżki zimnej wody (w razie, gdy ciasto będzie zbyt suche i nie zechce się połączyć)
  • około 800 g śliwek

pianka:

  • 5 białek
  • szklanka cukru pudru
  • budyń waniliowy
  • 60 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego

kruszonka:

  • 60 g masła
  • 60 g mąki
  • 6 łyżek mielonych migdałów
  • łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki drobnego cukru trzcinowego

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Przygotować blaszkę o wymiarach 25 x 35 cm. Ciasto rozwałkować na pergaminie o wymiarach dna blaszki, następnie przełożyć je wraz z papierem na blachę, ponakłuwać widelcem i zapiec w piekarniku nagrzanym do 190 st C. Trwa to około 15-20 minut - ciasto powinno się lekko zrumienić.

Z podanych składników przygotować kruszonkę. Jeżeli będzie zbyt kleista i jednorodna można dodać trochę więcej mąki i migdałów.

Białka ubić mikserem na sztywną pianę. Następnie w 2 – 3 porcjach dodać cukier i ubijać do uzyskania błyszczącej j gęstej piany. Stopniowo wsypywać proszek budyniowy, miksując na najmniejszych obrotach. Na koniec wlać strumyczkiem olej i krótko zmiksować.

Na podpieczony spód wyłożyć połówki śliwek, skórką do dołu. Na owoce dać pianę z białek i na wierzch kruszonkę. Piec około godziny. Jeśli kruszonka wcześniej się zrumieni, placek przykryć luźno folią aluminiową lub pergaminem.

Wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Chodzi za mną ochota na takie ciacho, chyba się w końcu skuszę i zrobię :) Zwróciłam uwagę w przepisie na oleje do wyboru i tak mnie naszła myśl, że ja nigdy różnicy smakowej nie czuję między rzepakowym a słonecznikowym w cieście, ale jednak rzepakowy jest dużo zdrowszy, wiec polecam wybierać właśnie jego do wypieków :)