Kruche ciasto śliwkowe z migdałowo-cynamonową kruszonką, śliwkami i pianką budyniowo-waniliową. Wzorowane na tej szarlotce. Bez pianki smakowałoby również dobrze, ale jeśli się ma do wykorzystania nadmiar białek, to warto dodać sobie trochę pracy i spożytkować je w tym cieście;)
ciasto:
- 2oo g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 125 g masła
- 3 łyżki cukru
- 1- łyżki zimnej wody (w razie, gdy ciasto będzie zbyt suche i nie zechce się połączyć)
- około 800 g śliwek
pianka:
- 5 białek
- szklanka cukru pudru
- budyń waniliowy
- 60 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
kruszonka:
- 60 g masła
- 60 g mąki
- 6 łyżek mielonych migdałów
- łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki drobnego cukru trzcinowego
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Przygotować blaszkę o wymiarach 25 x 35 cm. Ciasto rozwałkować na pergaminie o wymiarach dna blaszki, następnie przełożyć je wraz z papierem na blachę, ponakłuwać widelcem i zapiec w piekarniku nagrzanym do 190 st C. Trwa to około 15-20 minut - ciasto powinno się lekko zrumienić.
Z podanych składników przygotować kruszonkę. Jeżeli będzie zbyt kleista i jednorodna można dodać trochę więcej mąki i migdałów.
Białka ubić mikserem na sztywną pianę. Następnie w 2 – 3 porcjach dodać cukier i ubijać do uzyskania błyszczącej j gęstej piany. Stopniowo wsypywać proszek budyniowy, miksując na najmniejszych obrotach. Na koniec wlać strumyczkiem olej i krótko zmiksować.
Na podpieczony spód wyłożyć połówki śliwek, skórką do dołu. Na owoce dać pianę z białek i na wierzch kruszonkę. Piec około godziny. Jeśli kruszonka wcześniej się zrumieni, placek przykryć luźno folią aluminiową lub pergaminem.
Wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.
1 komentarz:
Chodzi za mną ochota na takie ciacho, chyba się w końcu skuszę i zrobię :) Zwróciłam uwagę w przepisie na oleje do wyboru i tak mnie naszła myśl, że ja nigdy różnicy smakowej nie czuję między rzepakowym a słonecznikowym w cieście, ale jednak rzepakowy jest dużo zdrowszy, wiec polecam wybierać właśnie jego do wypieków :)
Prześlij komentarz