W tym sezonie zrobiłam kilka ciast ze śliwkami. w zasadzie największą ochotę miałam na proste kruche z owocami, ale za każdym razem wskakiwał jakiś dodatek… a to pianka z białek, bo były do wykorzystania, a to kruszonka (bo kruszonka zawsze dobra jest), a to marcepan zrobiony z migdałowej pulpy pozostałej po produkcji mleka migdałowego…
Tak więc mamy kruche ciasto, są śliwki, kruszonka z migdałami i prażonymi płatkami owsianymi i do tego marcepanowy akcent. Całkiem nieźle :)
ciasto:
- 3oo g mąki pszennej
- 2 żółtka
- 150 g masła
- 3 łyżki cukru
- 1- 2 łyżki zimnej wody (w razie, gdy ciasto będzie zbyt suche i nie zechce się połączyć)
- około 800 g śliwek
marcepan:
- migdałowa pulpa będąca produktem ubocznym przy produkcji mleka migdałowego*
- 2-3 łyżki cukru pudru
- klika kropel olejku migdałowego
- łyżka lub 2 mleka migdałowego lub wody
kruszonka:
- 75 g masła
- 60 g mąki
- 4 łyżki mielonych migdałów
- 4 łyżki płatków owsianych uprażonych na suchej patelni
- łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki drobnego cukru trzcinowego
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na 30 minut.
Przygotować blaszkę o wymiarach 25 x 35 cm. Ciasto rozwałkować na pergaminie o wymiarach dna blaszki, następnie przełożyć je wraz z papierem na blachę, ponakłuwać widelcem i zapiec w piekarniku nagrzanym do 190 st C. Trwa to około 15-20 minut - ciasto powinno się lekko zrumienić.
Wymieszać wszystkie składniki marcepanu i rozsmarować go na upieczonym spodzie. Na to wyłożyć połówki śliwek, skórką do dołu. Owoce posypać kruszonką. Piec około godziny. Jeśli kruszonka wcześniej się zrumieni, placek przykryć luźno folią aluminiową lub pergaminem.
Z podanych składników przygotować kruszonkę. Jeżeli będzie zbyt kleista i jednorodna można dodać trochę więcej mąki i migdałów.
Wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.
Uwagi: Jeśli zostanie nam ciasto, można upiec tartaletki lub rozwałkować je ponownie i wykroić z niego paski, które należy rozłożyć na owocach i dopiero na to dać kruszonkę.
* Mleko migdałowe:
- szklanka zblanszowanych migdałów (bez skórki)
- 4 szklanki wody niegazowanej
- 1-3 łyżki syropu z agawy/cukru/ ksylitolu itp.
Migdały moczymy przez noc w 2 szklankach wody. Potem blendujemy je parę minut w blenderze. Dolewamy resztę wody i cukier/ ksylitol/ syrop z agawy. Przecedzamy całość przez sito wyłożone gazą, odciskamy. Mleko przechowujemy w lodówce, zaś z pozostałych migdałów możemy zrobić marcepan do ciasta.
4 komentarze:
Violiśka , świetne to ciasto i jaki ma skład zachęcający do pieczenia, jakbym dorwała jeszcze fajne śliwki
Może jeszcze się coś uchowało śliwkowego na targu...:)
wygląda pięknie, na początku myślałam, że to pleśniak!
Pleśniaka tez lubię... nie jadłam chyba z kilkanaście lat...:)
Prześlij komentarz