To zdecydowanie najsmaczniejsze placki jakie jadłam! Są delikatne, rozpływające się w ustach. W smaku przypominają skrzyżowanie biszkoptu z sernikiem waniliowym. Do tego parę plasterków truskawkowego i odrobina cukru pudru i mamy pyszne i lekkie śniadanie. Troszkę trzeba się przy nich napracować, smażenie wymaga nieco wprawy i czasu (należy smażyć na bardzo małym ogniu i pod przykryciem), ale efekt jest tego wart!
Przepis (nieco zmodyfikowany) znalazłam na tym blogu.
- 4 jajka
- 2 łyżki cukru pudru
- 200-250g serka śmietankowego bez soli i dodatków (dobre będą President lub Wieluń)
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 4 kopiate łyżki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- masło klarowane lub olej do smażenia
Żółtka zmiksować z łyżką cukru waniliowego i 1/2 łyżki cukru pudru. Następnie dodać serek i znów zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, dodać półtorej łyżki cukru pudru i dalej ubijać parę chwil. Do piany z białek dodać twarożek z żółtkami i krótko zmiksować lub delikatnie wymieszać łyżką. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem i wymieszać do połączenia składników.
Patelnię z nieprzywierającą powłoką rozgrzać niezbyt mocno i posmarować niewielką ilością klarowanego masła lub oleju. Nakładać po łyżce ciasta, trochę je rozsmarowując. Smażyć na bardzo małym ogniu pod przykryciem. Gdy wierzch lekko zmatowieje zaś spód będzie rumiany, ostrożnie przekładać placki na drugą stronę i chwilę smażyć. Ja smażę na dwóch patelniach, bo jest szybciej.
Podawać oprószone cukrem pudrem, ze świeżymi owocami, dżemem. Nie należy przesadzać z dodatkami, by nie zdominowały delikatnego smaku placków.
1 komentarz:
Dzień dobry, jestem zainteresowana współpracą z Pani blogiem, proszę o kontakt wspolpraca@armadeo.pl
Pozdrawiam,
Dominika
Prześlij komentarz