Co zrobić z mięsem z rosołu? Zjeść! No tak, ale w jakiej formie… Najlepiej zrobić z niego pierogi, pasztet lub paszteciki. Wszystkie pozycje w menu dość pracochłonne, ale warte zachodu. Pierogów lepić nie lubię (choć jeść, owszem, na pasztet nie miałam ochoty, więc wybór padł na ostatnia opcję.
Paszteciki z tego przepisu wychodzą miękkie i kruche. Nie trzeba czekać aż ciasto wyrośnie, tylko po wyrobieniu od razu można brać sie do produkcji. Gotowe, można podgrzać parę minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 stopni i wówczas smakują jak świeżo upieczone. Nadmiar pasztecików można zamrozić i odgrzać później w piekarniku lub mikrofalówce.
- ok. 4 szklanki mąki
- 250 g masła
- 2 jajka
- 1/3 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
- 50 g świeżych drożdży
- ok. 1/2 szklanki gęstej śmietany 12 lub 18%
farsz:
- 700-1000 g gotowanego mięsa (np.: z rosołu)
- 2 średnie cebule
- 300-400 g pieczarek
- olej, masło
- jajko
- do posmarowania: żółtko + mleko
- do smaku: sól, pieprz,
- 1 łyżka majeranku, szczypta tymianku
- do posmarowania - żółtko z mlekiem
- do posypania: czarnuszka, mak, sól, co kto lubi
Mięso oddzielić od kości, chrząstek i skóry. Zemleć w maszynce. Cebulę posiekać w kostkę i zeszklić na oleju. Oczyszczone pieczarki pokroić na kawałki i podsmażyć na maśle do zrumienienia. Zemleć w maszynce lub rozdrobnić w blenderze. Pieczarki i cebulę połączyć z mięsem i doprawić do smaku Gdy będzie odpowiednio dobre, dodać jajko i jeszcze raz dobrze wymieszać.
Drożdże w miseczce rozetrzeć z cukrem, łyżeczką mąki oraz kilkoma łyżkami ciepłej wody. Przykryć kawałkiem folii aluminiowej lub tej do żywności i odstawić na około 10 minut w ciepłe miejsce.
Mąkę i sól wsypać na stolnicę, dać pokrojone masło i rozcierać palcami do uzyskania kruszonki. Na środku zrobić wgłębienie, wlać drożdżowy zaczyn, śmietanę oraz jajka. Wszystko zagnieść do uzyskania gładkiej kuli. Przykryć ciasto, by nie wysychało i partiami wałkować na podsypanym mąką blacie na prostokąty. Na brzegu (zostawiając 2 cm margines) układać farsz i zwijać całość w rulon. Mocno ścisnąć miejsce łączenia i ułożyć je pod spód wałka. Rulon pokroić na 2-3 cm kawałki. Ułożyć je na blasze zachowując odstępy i posmarować jajkiem zmieszanym z mlekiem. Na koniec posypać np.: czarnuszką.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C do zrumienienia (około 20 minut).
Źródło: Smaczna Pyza
2 komentarze:
zjadlabym:D
Niech Ci Robert zrobi:P
Prześlij komentarz