Kolejny, sprawdzony przepis od Dorotuś, na muffinki, tym razem.
Smaczne, lekkie, dość słodkie, aczkolwiek czerwone porzeczki przełamują tę słodycz. Na wierzchu chrupiąca kruszonka. Bardzo sympatyczny przepis.
- 1 szklanka zmielonych migdałów
- pół szklanki mąki pszennej
- pół szklanki płatków owsianych
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej z lekkim czubem
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia z lekkim czubem
- 2/3 szklanki drobnego cukru (użyłam jasnego muscovado)
- 1 duże jajko
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 45 ml oleju
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego (można zastąpić olejkiem)
- 120 g porzeczki czerwonej
kruszonka:
- pół szklanki zmielonych migdałów
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki cukru (użyłam jasnego muscovado)
- 2 łyżki miękkiego masła
Składniki kruszonki wyrobić do uzyskania grudkowatej, sypkiej konsystencji w razie potrzeby dosypując mąki.
W jednej misce wymieszać składniki sypkie, w drugiej mokre. Połączyć zawartość obu misek. Na koniec dodać porzeczki i delikatnie wymieszać. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami i do każdej wlewać ciasto tak by wypełniło prawie całą foremkę papierową. Posypać kruszonką.Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut.
Uwagi: Moje ciasto było chyba za rzadkie, kruszonka zapadała się do wewnątrz w trakcie pieczenia. Mimo to ciasteczka wyszły smaczne.
1 komentarz:
sympatyczny przepis i sympatyczne muffinki Ci się upiekły (:
Prześlij komentarz