Smaczna, sycąca zupa “zimowa”. Energetyzujący kolor, rozgrzewające przyprawy, proste wykonanie, a do tego skromna lista składników. Przepis znaleziony w Kuchni brytyjskiej, (cykl “Rzeczpospolitej”), lecz sądzę że zupie tej bliżej do dań indyjskich niż brytyjskich .
- 6 szklanek bulionu
- 2 duże cebule drobno pokrojone
- 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- łyżka kuminu
- 6 sporych marchewek pokrojonych w grube plasterki
- 2 łodygi selera naciowego pokrojone
- 1/2 szklanki brązowej soczewicy (użyłam czerwonej)
- 1/2 szklanki maślanki
Warzywa gotujemy w bulionie. Dodajemy kumin (można wcześniej uprażyć na suchej patelni i utłuc w moździerzu). Po 30 - 40 minutach zupę miksujemy i dodajemy soczewicę. Gotujemy do miękkości soczewicy. Doprawiamy solą, pieprzem i maślanką.
Można podać z czosnkowo - ziołowymi grzankami.
4 komentarze:
uwielbiam zupę z kubka!
ja też! :)
kolor ma zupełnie taki jak moja ulubiona zupa dyniowa z Garam Masalą :)
cudna jest, przepis zapisuję!
O! Zupa dyniowa z garam masalą jest pyszna! Ciekawe czy robiłyśmy z tego samego przepisu?... ;)
Prześlij komentarz