środa, 9 lutego 2011

Zupa z soczewicy i marchewki

IMG_9485

Smaczna, sycąca zupa “zimowa”. Energetyzujący kolor, rozgrzewające przyprawy, proste wykonanie, a do tego skromna lista składników. Przepis znaleziony w Kuchni brytyjskiej, (cykl “Rzeczpospolitej”), lecz sądzę że zupie tej bliżej do dań indyjskich niż brytyjskich .

  • 6 szklanek bulionu
  • 2 duże cebule drobno pokrojone
  • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • łyżka kuminu
  • 6 sporych marchewek pokrojonych w grube plasterki
  • 2 łodygi selera naciowego pokrojone
  • 1/2 szklanki brązowej soczewicy (użyłam czerwonej)
  • 1/2 szklanki maślanki

Warzywa gotujemy w bulionie. Dodajemy kumin (można wcześniej uprażyć na suchej patelni i utłuc w moździerzu).  Po 30 - 40 minutach zupę miksujemy i dodajemy soczewicę. Gotujemy do miękkości soczewicy. Doprawiamy solą, pieprzem i maślanką.

Można podać z czosnkowo - ziołowymi grzankami.

IMG_9501

4 komentarze:

asieja pisze...

uwielbiam zupę z kubka!

Violiśka pisze...

ja też! :)

viridianka pisze...

kolor ma zupełnie taki jak moja ulubiona zupa dyniowa z Garam Masalą :)
cudna jest, przepis zapisuję!

Violiśka pisze...

O! Zupa dyniowa z garam masalą jest pyszna! Ciekawe czy robiłyśmy z tego samego przepisu?... ;)