Pożywne, mocno jagodowe muffiny z mąki orkiszowej. Przepis znalazłam tu, choć oczywiście ;), zmodyfikowałam.
- 250 g mąki orkiszowej
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 100 g masła
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 80 ml mleka
- 2 jajka
- 1 szklanka jagód
- trochę płatków migdałowych do posypania
- kilka łyżek płatków orkiszowych do posypania (niekoniecznie)
W jednej misce wymieszać składniki suche. Masło roztopić i trochę przestudzić. W drugiej misce rozbełtać jajka, dodać do nich mleko, jogurt oraz masło, wymieszać. Połączyć składniki z obu misek i wymieszać łyżką do uzyskania konsystencji ciasta. Na koniec dodać opłukane i odsączone jagody. Ciasto nakładać łyżką do papilotek umieszczonych w formie na muffiny. Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C.
1 komentarz:
violiśko, wyglądają super :) Takie przepisy sprawiają, że mi się znów chce :)
Prześlij komentarz