piątek, 22 lipca 2011

Orkiszowe muffiny z jagodami

IMG_1641

Pożywne, mocno jagodowe muffiny z mąki orkiszowej. Przepis znalazłam tu, choć oczywiście ;), zmodyfikowałam.

  • 250 g mąki orkiszowej
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 100 g masła
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 80 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1 szklanka jagód
  • trochę płatków migdałowych do posypania
  • kilka łyżek płatków orkiszowych do posypania (niekoniecznie)

W jednej misce wymieszać składniki suche. Masło roztopić i trochę przestudzić. W drugiej misce rozbełtać jajka, dodać do nich mleko, jogurt oraz masło, wymieszać. Połączyć składniki z obu misek i wymieszać łyżką do uzyskania konsystencji ciasta. Na koniec dodać opłukane i odsączone jagody. Ciasto nakładać łyżką do papilotek umieszczonych w formie na muffiny. Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C.

IMG_1627

1 komentarz:

katie pisze...

violiśko, wyglądają super :) Takie przepisy sprawiają, że mi się znów chce :)