Chrupiące ciastka z czekoladą i orzechami. Choć mają podobny skład, to jednak smakują inaczej niż kupny pierwowzór. Przepis z Wielkiego Żarcia.
- kostka miękkiego masła
- szklanka cukru
- jajko
- 2 1/2 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 1/2 tabliczki czekolady pokrojonej w kostkę
- 1 szklanka orzechów laskowych lub innych, posiekanych
Masło utrzeć z cukrem na puszysta masę, dodać jajko i dalej ucierać. Następnie wsypać mąkę zmieszaną z solą i sodą, zmiksować na jednolitą masę. Na koniec dodać orzechy i czekoladę.
Z ciasta formować kulki wielkości orzecha laskowego i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Piec około 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. Studzić na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz