sobota, 31 marca 2012

Szarlotka z migdałową kruszonką i budyniową pianką

IMG_2861
Pyszna szarlotka z delikatną, puszystą pianką o smaku waniliowym, do której wykorzystałam zapas białek. Poza tym, użyłam gotowych jabłek ze słoika. Do tego migdałowa kruszonka i wyszło aromatyczne i lekkie ciasto. Polecam! Pomysł na piankę zaczerpnęłam z bloga Moje Wypieki.
kruchy spód:
  • 250 g mąki
  • 125 g zimnego masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 2-3 łyżki zimnej wody
jabłka:
  • duży słoik prażonych jabłek 750-900 g
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • cukier do smaku
budyniowa pianka:
  • 5 białek
  • szklanka drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru
  • 1 1/2 opakowania proszku budyniowego waniliowego bez cukru
  • 60 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
kruszonka:
  • 70 g mąki
  • 100 g migdałów zmielonych
  • 70 g masła
  • 70 g cukru
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Przygotować blaszkę o wymiarach 25 x 35 cm. Ciasto rozwałkować na pergaminie o wymiarach dna blaszki, następnie przełożyć je wraz z papierem na blachę, ponakłuwać widelcem i zapiec w piekarniku nagrzanym do 190 st C. Trwa to około 15-20 minut - ciasto powinno się lekko zrumienić.
Z podanych składników przygotować kruszonkę. Jeżeli będzie zbyt kleista i jednorodna można dodać trochę więcej mąki i migdałów.
Białka ubić mikserem na sztywną pianę. Następnie w 2 – 3 porcjach dodać cukier i ubijać do uzyskania błyszczącej j gęstej piany. Stopniowo wsypywać proszek budyniowy, miksując na najmniejszych obrotach. Na koniec wlać strumyczkiem olej i krótko zmiksować.
Na podpieczony spód wyłożyć masę jabłkową doprawioną cynamonem i ewentualnie cukrem. Na jabłka dać pianę z białek i na wierzch kruszonkę. Piec około godziny. Jeśli kruszonka wcześniej się zrumieni, placek przykryć luźno folią aluminiową lub pergaminem.
Wystudzoną szarlotkę można posypać cukrem pudrem.
IMG_2864

2 komentarze:

Anna Yrsa Jaroszewicz pisze...

Wiolu doskonały przepis na świeta!!!

pasjonatka pisze...

najlepsze ;)