Składniki na kruchy spód:
- 1 duże żółtko
- 2 łyżeczki zimnej wody
- 155 g mąki pszennej (dodałam 2 łyżki więcej)
- 50 g drobnego cukru
- szczypta soli
- 115 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je lub wcisnąć w dno formy na tartę z wyjmowanym dnem (o średnicy 25 cm), wysmarowanej wcześniej masłem. Wyrównać, ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać specjalne kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może to być również fasola lub ryż). Tak przygotowane ciasto wstępnie podpiec w temperaturze 190ºC przez 15 minut. Następnie papier usunąć, piec kolejne 7 - 9 minut, do lekkiego zbrązowienia spodu.
Składniki na krem z kwaśnej śmietany:
- 2 duże jajka
- 225 g kwaśnej śmietany 18%
- 55 g creme fraiche (zastąpiłam kwaśną śmietaną 18%)
- pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 100 g cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- szczypta soli
Tak przygotowany krem wylać na wcześniej podpieczony spód (może być jeszcze ciepły). Teraz można dodać do kremu garść dowolnych owoców (u mnie wiśnie) lub poczekać z owocami do ozdobienia po upieczeniu.
Piec w temperaturze 190ºC przez minimum 20 do 30 minut. Wierzch budyniu powinien być miękki po upieczeniu, lecz nie może pozostać płynny, zwłaszcza po środku (w razie czego pieczenie przedłużyć o kolejnych kilka minut). Wyjąć, przestudzić, następnie schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Podawać z delikatnymi owocami na wierzchu i oprószoną cukrem pudrem.
Smacznego :)
Uwagi: Jeśli używamy mrożonych wiśni, należy je wcześniej rozmrozić na kawałku ręcznika papierowego, który wchłonie nadmiar soku i wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz