środa, 19 września 2012

Muffiny z borówką amerykańską i orzechami pekan

IMG_4208

Bardzo sycące i bogate w składniki muffiny. Cynamon, orzechy pekan, banan, płatki owsiane, kruszonka, borówki… lista mówi sama za siebie. Przepis znalazłam na tym blogu. Podaję wersję nieco zmodyfikowaną.

  • 1/3  szklanki brązowego cukru
  • 1/4 szklanki syropu klonowego lub miodu
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/4 szklanki masła stopionego
  • dojrzały banan
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki płatków owsianych
  • szklanka mąki
  • 3/4 szklanki mąki razowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szklanka borówek amerykańskich

kruszonka:

  • 1/4 szklanki posiekanych pekanów
  • 1/4 szklanki mąki
  • 3łyżeczki brązowego cukru
  • 30 g masła

W misce mieszamy jajka, cukier, masło, syrop klonowy, jogurt, rozgniecionego banana i płatki owsiane. Zostawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy obie mąki z proszkiem i cynamonem oraz borówki. Delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się składników.

Składniki kruszonki rozcieramy palcami aż do powstania grudek. ciasto nakładamy łyżką do papilotek umieszczonych w formie do muffinów lub do silikonowych foremek, posypujemy z wierzchu kruszonką.

Pieczemy w temperaturze 190 stopni C przez 20 minut.

2 komentarze:

Anna Yrsa Jaroszewicz pisze...

Wiolu Twoje kulinaria to jak święta księga dla mnie - patrzę i miłuję:-))

Violiśka pisze...

hi hi, cudowny komentarz, powalił mnie na kolana;)