Bardzo sycące i bogate w składniki muffiny. Cynamon, orzechy pekan, banan, płatki owsiane, kruszonka, borówki… lista mówi sama za siebie. Przepis znalazłam na tym blogu. Podaję wersję nieco zmodyfikowaną.
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- 1/4 szklanki syropu klonowego lub miodu
- 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/4 szklanki masła stopionego
- dojrzały banan
- 2 jajka
- 3/4 szklanki płatków owsianych
- szklanka mąki
- 3/4 szklanki mąki razowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- szklanka borówek amerykańskich
kruszonka:
- 1/4 szklanki posiekanych pekanów
- 1/4 szklanki mąki
- 3łyżeczki brązowego cukru
- 30 g masła
W misce mieszamy jajka, cukier, masło, syrop klonowy, jogurt, rozgniecionego banana i płatki owsiane. Zostawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy obie mąki z proszkiem i cynamonem oraz borówki. Delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się składników.
Składniki kruszonki rozcieramy palcami aż do powstania grudek. ciasto nakładamy łyżką do papilotek umieszczonych w formie do muffinów lub do silikonowych foremek, posypujemy z wierzchu kruszonką.
Pieczemy w temperaturze 190 stopni C przez 20 minut.
2 komentarze:
Wiolu Twoje kulinaria to jak święta księga dla mnie - patrzę i miłuję:-))
hi hi, cudowny komentarz, powalił mnie na kolana;)
Prześlij komentarz