wtorek, 5 marca 2013

Biscotti migdałowe

DSC_0667

Herbatniki we włoskim stylu… W zestawie z nimi powinno sie oferować kupon rabatowy do dentysty, gdyż są nieziemsko twarde i trudno je ugryźć. W smaku, niby nic specjalnego, ale łatwo sięga się po następny kawałek… Ciekawie smakują namoczone w mleku lub herbacie i są wówczas wygodniejsze w użyciu;).

  • 250 g maki pszennej
  • 2 jajka
  • 170 g cukru
  • 150 g migdałów (ze skórką lub bez)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu migdałowego (opcjonalnie)

W misce ucieramy mikserem jajka z cukrem, aż masa zjaśnieje i stanie się puszysta. Dodajemy aromat migdałowy, mąkę z proszkiem i mieszamy lub chwilę miksujemy. Na koniec dajemy migdały z grubsza posiekane. Ciasto wykładamy na oprószony mąką blat, formujemy wałek o szerokości około 4-5 cm.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni C do uzyskania złocistego koloru skórki, czyli około 20 minut. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na około 10 minut, by ciasto stwardniało. Następnie kroimy ząbkowanym nożem do pieczywa na plastry o szerokości 1 cm. Kromeczki układamy płasko na blasze i podpiekamy przez około 15 minut w połowie pieczenia obracając, by były zrumienione  z obu stron.

Przepis zaczerpnięty z książki E. Patmore 120 wypieków.

DSC_0663

DSC_0664

Brak komentarzy: