środa, 20 marca 2013

Sałatka z buraczków

DSC_0660
Bardzo lubię tę prostą, zwyczajną sałatkę/surówkę, która kojarzy mi się z jedzeniem ze stołówki studenckiej… Czyżby sentymenty?… Może i tak, w każdym bądź razie jest to pyszny dodatek do obiadu jesienno-zimową porą. I te kolory!
Orientacyjne proporcje:
  • 3-4 buraczki ćwikłowe
  • średniej wielkości cebula
  • jabłko lub 2 w zależności od wielkości
  • 1-2 ogórki kiszone
  • sól, pieprz, cukier do smaku
  • olej rzepakowy
  • sok z cytryny (opcjonalnie)
Buraczki szorujemy i albo gotujemy do miękkości, albo pieczemy w piekarniku w folii aluminiowej. Studzimy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, jabłko obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, tak samo jak ogórki. Wszystko mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i ewentualnie sokiem z cytryny. Na koniec dolewamy 1 lub 2 łyżki oleju. Odstawiamy na godzinę, by smaki się “przegryzły”. Można przechowywać w lodówce do następnego dnia.
DSC_0651

Brak komentarzy: