czwartek, 24 października 2013

Krem z kukurydzy

DSC_0093

Żółciutki krem z kukurydzy. Lekko słodki i pikantny. Prosty do zrobienia.

  • 3 kolby kukurydzy
  • cebula
  • masło
  • 2-3 ząbki czosnku
  • papryczka chili (może być pół w zależności od wielkości oraz preferencji)
  • około 3 szklanki bulionu
  • mała puszka mleczka kokosowego lub 100-150 ml śmietanki kremówki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy

Cebulę siekamy w kostkę i smażymy na maśle do zeszklenia. Dodajemy pokrojoną drobno papryczkę chili i przeciśnięty przez praskę czosnek. Z kukurydzy ścinamy nożem ziarna i dodajemy do cebuli. Chwilę wszystko dusimy. Wlewamy bulion, wsypujemy kurkumę i gotujemy do miękkości warzyw. Na koniec łączymy z mleczkiem kokosowym lub śmietanką i miksujemy. Doprawiamy do smaku.

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Przepięknie podany! Pozdrawiam, Bendżen ;)