Słodki kremowy sernik dla miłośników masy krówkowej. Przepis znaleziony u Dorotuś.
spód:
- 200 g ciastek digestive w gorzkiej czekoladzie
- 60 g miękkiego masła
- pół łyżeczki cynamonu
Pokruszone ciastka, masło, cynamon zmiksować razem w blenderze. Formę okrągłą o średnicy 22 -24cm wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Na spód wyłożyć masę ciasteczkową i wyrównać.
masa serowa:
- 750 g twarogu półtłustego zmielonego dwukrotnie
- 2/3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 3 jajka
- pół szklanki śmietany kremówki
- 400 g dulce de leche (200 g + 200 g)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
W misce zmiksować ser z cukrem na gładką masę, po kolei wbijać całe jajka, miksując po każdym dodaniu. Następnie dodać ekstrakt z wanilii, kremówkę, mąkę ziemniaczaną, dokładnie zmiksować.
Otrzymaną masę podzielić na 2 części. Jedną część zmiksować z 200 g dulce de leche.
Na masę ciasteczkową wyłożyć masę serową z dulce de leche. Do pozostałej masy dodać około 2-3 łyżek masy serowej, zmiksować i wlać ją do formy. Na koniec dodać jasną masę serową. Widelcem lub patyczkiem zrobić esy-floresy do głębokości masy z dulce de leche, by wymieszać delikatnie i by powstał marmurkowy wzorek.
Piec około 1 godziny w 180 stopniach C. Wystudzić i przechowywać w lodówce.
1 komentarz:
pysznie się prezentuje:-)
Prześlij komentarz