Pyszna szarlotka z delikatną, puszystą pianką o smaku waniliowym, do której wykorzystałam zapas białek. Poza tym, użyłam gotowych jabłek ze słoika. Do tego migdałowa kruszonka i wyszło aromatyczne i lekkie ciasto. Polecam! Pomysł na piankę zaczerpnęłam z bloga Moje Wypieki.
kruchy spód:
- 250 g mąki
- 125 g zimnego masła
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 żółtko
- 2-3 łyżki zimnej wody
- duży słoik prażonych jabłek 750-900 g
- płaska łyżeczka cynamonu
- cukier do smaku
- 5 białek
- szklanka drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru
- 1 1/2 opakowania proszku budyniowego waniliowego bez cukru
- 60 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- 70 g mąki
- 100 g migdałów zmielonych
- 70 g masła
- 70 g cukru
Z podanych składników przygotować kruszonkę. Jeżeli będzie zbyt kleista i jednorodna można dodać trochę więcej mąki i migdałów.
Białka ubić mikserem na sztywną pianę. Następnie w 2 – 3 porcjach dodać cukier i ubijać do uzyskania błyszczącej j gęstej piany. Stopniowo wsypywać proszek budyniowy, miksując na najmniejszych obrotach. Na koniec wlać strumyczkiem olej i krótko zmiksować.
Na podpieczony spód wyłożyć masę jabłkową doprawioną cynamonem i ewentualnie cukrem. Na jabłka dać pianę z białek i na wierzch kruszonkę. Piec około godziny. Jeśli kruszonka wcześniej się zrumieni, placek przykryć luźno folią aluminiową lub pergaminem.
Wystudzoną szarlotkę można posypać cukrem pudrem.
2 komentarze:
Wiolu doskonały przepis na świeta!!!
najlepsze ;)
Prześlij komentarz