Pyszne, chrupiące, delikatnie słodkie ciasteczka. Wspaniale pachną i równie dobrze smakują! Mieszają się w nich aromaty cynamonu i karmelu. Autorka nazwała je “ciasteczkami na dobre samopoczucie” i coś w tym jest…:) Przepis znaleziony na blogu Pieprz i Wanilia.
- 150 g miękkiego masła
- 1 szklanka ciemnego muscovado
- jajko
- łyżka melasy lub miodu
- łyżka ekstraktu waniliowego
- szklanka mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1,5 szklanki płatków owsianych
- 2 szklanki płatków kukurydzianych
Masło utrzeć z cukrem muscovado dodać jajko, melasę, ekstrakt waniliowy i dalej ucierać. Mąkę wymieszać z sodą proszkiem solą i cynamonem. Wsypać do masy maślanej i dobrze wymieszać. Następnie dodać płatki owsiane i znów dobrze wymieszać. Na koniec dodać płatki kukurydziane i połączyć w jedną całość.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i nakładać łyżką niewielkie porcje lub formować ręcznie kulki wielkości orzecha włoskiego. Lekko spłaszczyć. Piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz