Zwyczajny, pożywny krupnik z kasza jęczmienną. Można ugotować też na pęczaku. Ja lubię krupnik z koperkiem, ale mam w domu takich, co to nie przepadają… za natką pietruszki zresztą też…
- 2 nogi z kurczaka
- 2 ziemniaki
- 2 cebule
- 2 - 3 marchewki
- kawałek pora (białej części)
- pół selera
- woreczek kaszy jęczmiennej
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 2 małe listki laurowe
- 3 ząbki czosnku
- pół łyżeczki suszonego estragonu
- sól, pieprz
- natka pietruszki
- kostka drobiowa
Do garnka z zimną wodą włożyć mięso, marchewkę (jedną zostawić), seler pokrojony na 2 – 3 kawałki, pora, cebulę, ziele i listki i gotować przez około 1,5 godziny. Należy zbierać pianę powstająca na początku gotowania i wyrzucać. Wyjąć warzywa, mięso można jeszcze trochę podgotować. Pozostałą marchewkę pokroić w kotkę lub talarki, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę i wszystko dodać do zupy. Wsypać estragon i wrzucić ze 3 gałązki natki pietruszki. Mięso wyjąć, warzywa gotować do miękkości. Zupę doprawić solą, pieprzem i ewentualnie kostką rosołową. Zagotować. Mięso można oddzielić od skóry i kości i dodać do zupy. Podawać posypane natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz