Smaczny, lekki i prosty obiad w stylu śródziemnomorskim, który zrobiłam jakiś czas temu. Rodzynki z sosem pomidorowym komponują się bardzo dobrze, przełamując jego kwaskowatość. Cynamon też daje przyjemny, ciekawy posmak. Do tego świeża bazylia… Mniam… zjadłabym sobie to danie teraz, oj zjadłabym… ;)
- spaghetti
- oliwa z oliwek
- średniej wielkości cukinia
- cebula
- 3 – 4 ząbki czosnku
- puszka pomidorów krojonych
- sól
- pieprz
- cukier (niekoniecznie)
- szczypta cynamonu (opcjonalnie)
- szczypta tymianku suszonego
- garść rodzynków
- świeża bazylia
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie, dodać obraną i pokrojoną w kostkę cukinię (jeśli jest młoda i ma miękka skórkę nie trzeba obierać). Chwilę smażyć na średnim ogniu, uważając, by nie przypalić cebuli. Dodać przeciśnięty prze praskę czosnek, przemieszać, wlać pomidory z puszki, wsypać tymianek i rodzynki. Dusić całość pod przykryciem przez około 10 minut. Doprawić solą, pieprzem, ewentualnie cukrem. Chwilę gotować bez przykrycia, by sos trochę zgęstniał. Podawać z ugotowanym makaronem, posypane liśćmi bazylii. Można skropić oliwą i posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz