Przepis na ten placek znalazłam u Evenki. Zaintrygował mnie tym, że oprócz smakowitego wyglądu, bardzo przypomina ciasto, które wielokrotnie już robiłam. “Moje” ciasto nazywa się Bartek, a przepis jest w rodzinie od wielu lat. Wiewiórka to właściwie Bartek wzbogacony o kakao i orzechy. Upiekłam ją z ciekawości i dla porównania. Oba placki są smaczne i naprawdę warte zrobienia, ale może trochę z sentymentu, może też z przyzwyczajenia, wolę jednak smak Bartka…
- 2 szklanki mąki
- 3 jajka (dałam 4)
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka sody (użyłam proszku do pieczenia)
- 3/4 szklanki oleju
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 – 1 szklanka orzechów
- 4 jabłka (dałam 6)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz