Chleb z dużą ilością zakwasu i z dodatkiem mąki żytniej razowej. Smaczne, treściwe pieczywo. Miałam pewne obawy, czy się uda, bo wyrastał długo – około 5 godzin. Na szczęście udał się! :) Przepis
Tatter.
- 400 g zakwasu żytniego
- 150 ml wody
- 100 g mąki żytniej razowej
- 300 g mąki pszennej chlebowej
- 1 łyżka soli morskiej
- 1 łyżeczka demerary
- (1 łyżeczka suchych drożdży, gdy zakwas jest młody)
Wszystkie składniki wyrobiłam w maszynie do chleba, dodając je w kolejności, w której występują w przepisie. Nie używałam drożdży. Ciasto wyszło dość luźne i kleiste, ale takie miało być. Zostawiłam do wyrastania przez około 1,5 godziny. Następnie przełożyłam do wysmarowanej olejem podłużnej wąskiej formy. Wierzch posmarowałam również olejem i przykryłam ściereczką obsypaną mąką (by się nie przykleiła do ciasta, gdy ono wyrośnie). Odstawiłam do wyrastania, co u mnie trwało około 5 godzin. Wyrośnięty chleb można obsypać otrębami, makiem, ziarnami, itp. Następnie wstawiłam chleb do piekarnika i ustawiłam temperaturę na 200 st. C. Na dnie piekarnika ustawiłam blaszkę z wodą. Powinno się spryskiwać wodą ścianki nagrzanego już piekarnika, ja jednak nie mam spryskiwacza. Chleb piekłam godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz