Lekkie, proste danie dla miłośników bakłażana i makaronu, wzbogacone dodatkiem rodzynek, orzeszków pinii i świeżej kolendry. Brzmi smacznie, nieprawdaż? Mnie, przyznam, szczerze, czegoś w nim brakowało… przy tym było trochę za suche jakby… Może trochę oliwy i parę połówek pomidorków koktajlowych uratowałoby sprawę? Jeśli ktoś nie lubi kolendry, może zastąpić ją natką pietruszki lub bazylią. Przepis (podaję nieco zmodyfikowany) pochodzi z książki Orlando Murin: Wegetariańskie dania. 101 sprawdzonych przepisów
- 1 średniej wielkości bakłażan
- 2- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki kminku
- 1 mały strąk chilli
- 2- 3 łyżki poszatkowanej kolendry
- około pół szklanki rodzynek
- 3 łyżki orzechów pinii
- skórka i sok z połowy cytryny (nie dałam skórki)
- oliwa
- makaron wstążki
- sól, pieprz
Porcja dla 2 osób.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz