niedziela, 16 stycznia 2011

Czekoladowe kulki owsiane

IMG_9274

Razu pewnego miałam ochotę na szybkie ciasteczka czekoladowo-owsiane. Wcześniej wypróbowałam już kilka przepisów, które znalazłam w sieci i powiem szczerze, że rozczarowałam się… Ciastka albo rozpadały się, albo miały taki sobie smak, albo jedno i drugie… Tym razem sięgnęłam po jeszcze inny przepis. Nieco go zmodyfikowałam i powiem, że jestem bardzo zadowolona z rezultatu! Jak dla mnie to najlepsze owsiano-czekoladowe ciastka bez pieczenia, jakie jadłam.  Są chrupiące na zewnątrz dzięki płatkom kukurydzianym, zaś miękkie w środku. I takie mleczno-czekoladowe. Polecam!

  • 2 1/2 szklanki płatków owsianych*
  • 2/3 szklanki cukru
  • 31/2 – 4 łyżki kakao niesłodzonego
  • 5 łyżek mleka
  • 70 g mleka w proszku
  • 100 g masła
  • płatki kukurydziane do obtoczenia

* najlepiej użyć płatków błyskawicznych, górskie mogą być zbyt twarde

W garnku roztopić masło z cukrem, mlekiem i kakao. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić, następnie stopniowo dodawać mleko w proszku, miksować, by nie było grudek. Na koniec wsypać płatki owsiane i starannie wymieszać. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Zostawić do wystygnięcia w chłodnym miejscu. Przechowywać w zamkniętym pojemniku.

3 komentarze:

Anna Yrsa Jaroszewicz pisze...

Wiolu pamiętam je z dzieciństwa, pycha:-)))

Violiśka pisze...

No proszę!:) A mnie tego typu ciastka kojarzą się ze studiami, bo pierwszy raz je jadłam wtedy, gdy zrobiła je współlokatorka z akademika:)

Gabi pisze...

i znów dietę szlag trafi...