środa, 23 lutego 2011

Spaghetti z sosem szpinakowym

IMG_9730
- Mamo, jestem głodny – powiedział Synek. - Zrób mi coś zielonego i żółtego. 
- Zielonego i żółtego?… - zaczęła się zastanawiać Mama.
- Makaron ze szpinactwem - powiedziało dziecko i wybawiło, tym samym, matkę z opresji…
Makaron z sosem szpinakowym to jedno z najstarszych, najszybszych i… najczęściej goszczących na naszym stole - dań. Tanie, proste, lekkie i smaczne. Suszona bazylia wspaniale uzupełnia smak szpinaku.
  • 1/2 paczki mrożonego rozdrobnionego szpinaku (jakieś 200 g)
  • duża cebula
  • kilka ząbków czosnku
  • 1/2 - 3/4 kostki rosołowej drobiowej lub warzywnej
  • solidna łyżka suszonej bazylii
  • 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu lub zwykłej wody
  • 50 - 100 ml śmietanki 30%
  • pieprz, sól
  • makaron
Makaron ugotować al dente. Odcedzić, zostawić pół szklanki wody. Cebulę posiekać w drobną kostkę, zeszklić na oliwie.  Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty prze praskę czosnek i chwilkę dalej smażyć. Zmniejszyć ogień. Na patelnię wlać wodę z gotowania makaronu, dodać kostkę rosołową, szpinak i suszoną bazylię. Przykryć pokrywką i dusić, od czasu do czasu mieszając, do momentu, aż szpinak się rozmrozi. Potem wlać śmietankę, spróbować, ewentualnie doprawić i smażyć jeszcze parę minut pod przykryciem. Makaron wymieszać z sosem i podawać.
Inne dodatki, które tu pasują to parmezan, pecorino, itp, świeża bazylia, marynowany zielony pieprz, suszone pomidory.