poniedziałek, 31 października 2011

Bananowo-jogurtowe ciasto ze śliwkami

IMG_2241Oto przepis na pyszne ciasto owocowe. Jest aromatyczne, wilgotne, a przy tym nieskomplikowane w wykonaniu. Oczywiście to zaległy przepis, ale jak przypominam sobie ten smak i patrzę na zdjęcia, to znów mam na nie chrapkę:).

Znalezione na tym blogu.

  • 2 duże dojrzałe banany
  • 310g mąki
  • łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 100g cukru
  • 2 jajka
  • 150g jogurtu naturalnego
  • 1/2 kostki roztopionego masła
  • śliwki (ok. 1/2 kg)

Tortownicę o średnicy 24-26 cm smarujemy tłuszczem i wykładamy dno papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C.

Śliwki myjemy, osuszamy, kroimy na pół i usuwamy pestkę, po czym kroimy na kawałki. Banany obieramy, rozgniatamy z grubsza widelcem. Następnie wbijamy jajka, wlewamy jogurt, rozpuszczone mało i dokładnie miksujemy.

Mąkę przesiewamy razem z sodą, proszkiem do pieczenia oraz cynamonem. Wsypujemy ją do masy i dokładnie mieszamy.

Ciasto przelewamy do formy. Na wierzchu układamy kawałki śliwek.

Pieczemy do “suchego patyczka”. Po upieczeniu, wyjmujemy z piekarnika i studzimy w formie.

Można posypać cukrem pudrem.

IMG_2235

Brak komentarzy: