sobota, 10 grudnia 2011

Piernik litewski (zmodyfikowany)

IMG_2456 copy
Oto pomysł na szybki i niezbyt pracochłonny piernik. Jest miękki  zaraz po upieczeniu i dość puszysty. W oryginalnym przepisie znalezionym na blogu Moje Wypieki, było mnóstwo bakalii. Ja zrezygnowałam z ich dodawania, zamiast tego przełożyłam piernik powidłami śliwkowymi i polałam roztopioną czekoladą. Klasycznie… Ciasto smakuje… cóż… piernikowo… i pachnie wspaniale: korzenno-czekoladowo. Warto je upiec, choćby dla tego aromatycznego i kuszącego zapachu, roznoszącego się po całym domu.
  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g mąki żytniej
  • 250 g miodu
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 150 g masła
  • 3 jaja
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • słoik powideł śliwkowych
  • 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej i 1/2 tabliczki mlecznej
Miód roztopić wraz z masłem, przyprawami korzennymi i kakao. Zagotować, zostawić do ostudzenia.
Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni C. Blaszkę kwadratową o wymiarach 24 cm na 24 wyłożyć papierem do pieczenia.
Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Wlać ostudzoną miksturę miodową, wymieszać. Następnie dodać jogurt, znów zmiksować. Na koniec wsypywać partiami mąkę wymieszaną z sodą. Wszystko porządnie zmiksować, by powstało ciasto o jednolitej konsystencji. Wlać je do formy, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika na środkowy poziom. Piec od 50 do 60 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone, jeśli tak, wyjąć z piekarnika. Wystudzić.
Piernik po wystudzeniu, przeciąć na pół i przełożyć powidłami. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i polukrować nią piernik.
Uwagi: Klasyczny piernik litewski zawiera posiekane bakalie (250 g), jest mniej puszysty (dodaje się 1 łyżeczkę sody), nie ma też w swoim składzie kakao i powideł śliwkowych.

2 komentarze:

katie pisze...

Dobry własny piernik nie jest zły. Ja często robiłam Kętrzyński z paczki i nie wiem jak zrobić coś, co byłoby podobne. Chyba nadszedł czas, bu go zastąpić :)

kass pisze...

Piekę go od kilku lat na świeta i twierdzę że jest pyszny! Przełożony powidłami na pewno zyskał na smaku, pozdrawiam:)