sobota, 7 stycznia 2012

Sernik Izaura

IMG_2510

Sernik, który zrobiłam na Święta na zamówienie szwagierki:). To stary przepis, który wyniosłam z domu rodzinnego. Wilgotna, treściwa konsystencja, kryjąca połączenie czekoladowo-waniliowych smaków. Ciasto przypomina serniko-brownie, zawsze się udaje i nie znam osoby, której by nie smakowało:).

ciasto:

  • 250 g (kostka) margaryny
  • 3/4 - 1 szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżki kakao
  • 75 ml (5 łyżek) wody
  • 4 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 1/2 szklanki mąki

masa serowa:

  • 700 g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego lub wiaderkowego bez dodatków
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 100 g  (1/2 kostki) miękkiego masła
  • łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotować blaszkę o wymiarach 35 cm x 25 cm, dno wyłożyć papierem do pieczenia.

W garnku rozpuścić margarynę, cukier, kakao i wodę. Mieszając doprowadzić do wrzenia, zestawić z ognia i wystudzić do ciepłej lub letniej temperatury.

Białka oddzielić od żółtek. Kolejno dodawać po żółtku do przestudzonej masy i miksować. Odlać pół szklanki na polewę.  Do masy czekoladowej dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i zmiksować. Z białek ubić sztywną pianę i wmieszać ją do ciasta.

Masło zmiksować  z cukrem  a następnie  z resztą składników do uzyskania jednolitej konsystencji. Stuknąć kilka razy miską w celu pozbycia się pęcherzyków powietrza.

Połowę ciasta czekoladowego wlać na spód blaszki rozsmarowując. Na to dać masę serową i na koniec resztę ciasta czekoladowego kreśląc esy floresy.

Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C przez około godzinę. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone i albo wyjąć z piekarnika, albo dopiec jeszcze parę minut.

Wystudzone ciasto polać polewą.

3 komentarze:

asieja pisze...

też bym chętnie składała zamówienia na takie cudne serniki :-)

Karra pisze...

przypomniałaś mi stary przepis rodzinny:) dzięki wielkie, a sernik cudowny:) pozdrawiam

Anonimowy pisze...

ten twój sernik to gniot,nie wiem skąd go wzięłaś,ciemne ciasto trzeba kłaść łyżką jak kluski kładzione,robię ten sernik od lat bez udziwnień,ciasto ciemne jest lejące,skusiłam się na ten przepis,bo myślałam ,że jest lepszy,masakra,a robiłam wszystko dokładnie według twojego przepisu, piekę i gotuję z powodzeniem od lat,ale to kolejna porażka na tej stronie