
Wegetariański pasztet z cukinii i pieczarek. Dobrze smakowały już same warzywa z pieczarkami podsmażone na patelni i, zapewne, w takiej formie pasty, można by je serwować na kanapki. Po upieczeniu pasztet korzystnie wypada w połączeniu z pomidorami lub majonezem i keczupem.
- 3 niezbyt duże cukinie
- duża posiekana cebula
- marchew
- 3 ząbki czosnku
- 200 g pieczarek
- 3 jajka
- szklanka kaszy manny lub świeżo startej bułki
- sól, pieprz,
- łyżka majeranku
- na czubku noża kurkumy
- masło, olej
Oczyszczone pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i podsmażyć razem z cebulą na maśle bądź oleju. Cukinię i marchewkę również zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć nadmiar soku, dodać do podsmażonych pieczarek. Całość dusić na średnim ogniu, aż warzywa zmiękną, pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Porządnie doprawić solą i pieprzem oraz kurkumą (po dodaniu jajek i kaszy smak będzie mniej intensywny). Zdjąć z ognia i trochę wystudzić, następnie dodać kaszę lub bułkę tartą i majeranek. do lekko ciepłego farszu można dodać jajka. Całość dobrze wymieszać i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tarta keskówki. Piec w temperaturze 180-190 stopni C przez ponad godzinę lub do lekkiego zbrązowienia skórki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz