czwartek, 23 sierpnia 2012

Pasztet z cukinii i pieczarek

IMG_4355Wegetariański pasztet z cukinii i pieczarek. Dobrze smakowały już same warzywa z pieczarkami podsmażone  na patelni i, zapewne, w takiej formie pasty, można by je serwować na kanapki. Po upieczeniu pasztet korzystnie wypada w połączeniu z pomidorami lub majonezem i keczupem.
  • 3 niezbyt duże cukinie
  • duża posiekana cebula
  • marchew
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g pieczarek
  • 3 jajka
  • szklanka kaszy manny lub świeżo startej bułki
  • sól, pieprz,
  • łyżka majeranku
  • na czubku noża kurkumy
  • masło, olej
Oczyszczone pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i podsmażyć razem z cebulą na maśle bądź oleju. Cukinię i marchewkę również zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć nadmiar soku, dodać do podsmażonych pieczarek. Całość dusić na średnim ogniu, aż warzywa zmiękną, pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Porządnie doprawić solą i pieprzem oraz kurkumą (po dodaniu jajek i kaszy smak będzie mniej intensywny). Zdjąć z ognia i trochę wystudzić, następnie dodać kaszę lub bułkę tartą i majeranek. do lekko ciepłego farszu można dodać jajka. Całość dobrze wymieszać i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tarta keskówki. Piec w temperaturze 180-190 stopni C przez ponad godzinę lub do lekkiego zbrązowienia skórki.
IMG_4350

Brak komentarzy: