poniedziałek, 17 grudnia 2012

Pasta z pieczarek i fasoli

IMG_5605
Olga Smile ma mnóstwo interesujących wegetariańskich past do pieczywa. Lubię takie różne smarowidła na kanapce zamiast tradycyjnej szynki.
Ta pasta jest pyszna! Dominuje w niej smak pieczarek z cebulką, jak w zapiekance, zaś fasola jest tylko tłem. Do tego świeża bagietka lub żytni chleb i niczego więcej nie trzeba! :)
Zrobiłam ją z mniejszej ilości fasoli i użyłam tej z puszki.
  • puszka białej fasoli
  • 200 g pieczarek
  • duża cebula lub 2 mniejsze
  • cytryna
  • sól, pieprz
  • łyżeczka świeżego tymianku lub szczypta suszonego
  • masło do smażenia
Oczyszczone pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę siekamy w drobną kosteczkę. Wszystko smażymy na porządnej ilości masła (myślę, że solidna łyżka co najmniej:) lub ewentualnie oleju. Solimy, pieprzymy i dusimy pod przykryciem, aż cebula zmięknie, potem trzymamy na ogniu do zrumienienia pieczarek.
Fasolę osączamy z zalewy, rozgniatamy widelcem i łączymy z pieczarkami. Doprawiamy tymiankiem i niewielką ilością soku z cytryny.
IMG_5610

Brak komentarzy: