piątek, 8 marca 2013

Francuska zupa cebulowa

IMG_5470

To jedna z pyszniejszych zup… W sam raz na zimę, rozgrzewająca, aromatyczna, tania i łatwo dostępna, wszak cebulę w domu każdy ma…

Uważam, że dodatek koniaku i cukru korzystnie wpływa na smak zupy. Wolę, gdy cebulowa ma bardziej słodki niż winny smak, dlatego daje mniej wina. Tradycyjnie serwuje się ją z grzankami ze stopionym żółtym serem.

  • około kg cebuli
  • kopiata łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • 100-125 ml białego wina (można dać około 200 ml, jeśli chce sie uzyskać bardziej winny aromat)
  • 2 łyżki koniaku lub brandy
  • ząbek czosnku
  • szczypta suszonego tymianku
  • litr bulionu, najlepiej wołowego
  • kopiata łyżeczka cukru
  • sól, pieprz
  • bagietka żółty ser, np.: gruyere

W rondlu o grubym dnie lub na patelni roztapiamy masło. Cebulę kroimy w plasterki i dusimy pod przykryciem na średnim ogniu przez około 15 minut.

Dodajemy przeciśnięty prze praskę czosnek, sól, pieprz i cukier. Zmniejszamy ogień i smażymy cebulę bez przykrycia około pół godziny, mieszając od czasu do czasu. Cebula powinna się skarmelizować, ale nie przypiec! Zwłaszcza pod koniec smażenia, należy porządniej mieszać, by nie przywierała do dna. Gdy będzie już złociście brązowa, wsypujemy mąkę, chwilę smażymy, następnie dodajemy wino i cały czas mieszamy. Wlewamy bulion i koniak, dodajemy tymianek. Całość gotujemy około 40 minut. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, uzupełniamy bulionem lub wodą, doprawiamy do smaku.

Bagietkę kroimy na kromki, opiekamy na patelni, w piekarniku lub tosterze. Ser ścieramy na tarce, posypujemy grzanki i chwilę zapiekamy w piekarniku, by ser się stopił.

IMG_5467

1 komentarz:

Gabi Po Prostu pisze...

uwielbiam cebulową <3
+dodaję do obserwowanych
lubieessc.blogspot.com