środa, 2 października 2013

Bułki z płatkami owsianymi i siemieniem lnianym

DSC_0150

Smaczne, miękkie i wilgotne bułeczki z przewagą mąki orkiszowej ze “zdrowymi” dodatkami… Jak się zastanowić, z tą zdrowotnością to różnie bywa, bo co dla jednych jest uosobieniem wszelakich  żywnościowych zalet, dla innych stanowi wcielenie zła… Czy ziarna zbóż są dla ludzi dobrym pożywieniem, czy może mięso i tłuszcze nasycone? Produkty nabiałowe są trucizną czy raczej wartościowym pokarmem? Jak jeść?…Zgodnie z grupą krwi, dietą paleo, Kwaśniewskiego, Dunkana, Montignaca, wedle zaleceń chińskiej Kuchni Pięciu Przemian a może przejść na weganizm? Tak sobie czytam o różnych formach “zdrowego” odżywiania, o wszystkich tych “jedynie słusznych” zaleceniach, tezach popartych przez autorytety naukowe i rozliczne… wzajemnie się wykluczające badania… i wiem, że nic nie wiem….

Wracając jednak do bułek, które czy są zdrowe czy nie, to, niemniej, jednak smaczne i by je upiec należy przygotować:

  • pół szklanki płatków owsianych + do posypania kilka łyżek
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka masła
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 czubata łyżeczka drożdży suchych lub 15 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki letniej wody
  • 5  łyżek zmielonego siemienia lnianego*
  • 1 1/2 szklanki mąki orkiszowej razowej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • do posmarowania: 1 białko roztrzepane

W dużej misce zalać płatki, miód, masło i sól wrzącą wodą, dobrze wymieszać i odstawić do wystygnięcia.

Drożdże i cukier rozpuścić w letniej wodzie, dostawić na 10 minut pod przykryciem. Następnie dodać do miski z płatkami, wsypać siemię lniane i dobrze wymieszać. Dodać mąkę razową i pszenną i zagnieść ciasto.
Przełożyć do lekko natłuszczonej miski, przykryć ściereczką i poczekać do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto, chwilkę wyrobić na podsypanej mąką stolnicy.
Ciasto podzielić na 12 równych części. Z każdej uformować bułeczkę. Ułożyć na blaszce, pozostawić pod przykryciem około 30 minut, do napuszenia. Przed samym pieczeniem bułeczki posmarować białkiem i posypać płatkami.
Piec w temperaturze 200 st. C przez około 15 - 20 minut, aż będą ładnie zarumienione. Wystudzić na kratce.

* siemię najlepiej kupować w ziarnach i zemleć tuż przed wykorzystaniem

Źródło (z drobnymi modyfikacjami): Moje Wypieki

DSC_0154

1 komentarz:

kass pisze...

Bardzo lubię bułki i chleb z dodatkiem płatków owsianych, nie dość że zdrowe i smaczne to jeszcze długo zachowują świeżość, pozdrawiam:)