środa, 30 kwietnia 2014

Krem z porów

DSC_0529

Nadeszła pora na pora ;) w formie zupy. Lekki i prosty krem z grzankami i słodką śmietanką. Jeśli chcemy uzyskać lekko kwaśny i serowy posmak, można dodać do zupy serek topiony.

  • 3 duże pory
  • cebula
  • pół dużego selera lub jeden mały
  • masło do smażenia
  • 3 szklanki bulionu
  • ziemniak
  • około 100 ml śmietanki 30%
  • 2 małe serki topione dobrej jakości (opcjonalnie)
  • sól, pieprz do smaku
  • parę kromek bagietki lub chleba
  • 1-2 łyżki oliwy
  • suszone zioła, zmielony czosnek (opcjonalnie)
  • szczypiorek

Jasne części pora pokroić w talarki, seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub lepiej rozdrobnić w belnderze, cebulę posiekać. W garnku stopić 1-2 łyżki masła, wrzucić pokrojone warzywa i dusić parę minut na średnim ogniu, aż warzywa lekko zmiękną. Trzeba je mieszać co chwilę, by sie nie przypaliły. Następnie wlać bulion i dodać pokrojonego ziemniaka. Gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż warzywa się ugotują. Zblendować całość do uzyskania jednolitej konsystencji. Wlać połowę porcji śmietanki, doprawić solą i pieprzem do smaku. Jeśli chcemy dodać serek topiony, należy go rozpuścić w małej miseczce w gorącej zupie i gdy się stopi, dodać do reszty.

Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić pokrojone w kostkę pieczywo, szybko i energicznie wymieszać. Smażyć na średnim ogniu, aż grzanki sie wysuszą i lekko zrumienią. Na  koniec posolić i ewentualnie posypać suszonymi ziołami lub czosnkiem.

Zupę podawać z grzankami, odrobiną śmietanki i szczypiorkiem.

1 komentarz:

Bendżen pisze...

Zrobiłam! Szybki i bardzo smaczny ;)