wtorek, 30 września 2014

Śmietankowe ciasto ze śliwkami

DSC_0438

Ucierane ciasto ze śliwkami. Niezbyt skomplikowane, smaczne, tradycyjne.

  • 3 jajka
  • 100 g masła
  • 100 ml oleju
  • 1 szklanka śmietany 12 lub 18%
  • 1/4 szklanki mleka
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 700-800 g śliwek bez pestek

Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

W garnuszku ogrzewamy masło z mlekiem. Gdy masło się stopi, dolewamy olej.

W misce mieszamy rózgą kuchenną lub mikserem jajka z cukrem i śmietaną. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz masło z mlekiem i olejem. Wszystko szybko miksujemy lub dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Dno blachy o wymiarach 25x35 cm wykładamy papierem dopieczenia. Wlewamy ciasto, wyrównujemy jego powierzchnię i układamy obok siebie połówki śliwek skórką do dołu.

Ciasto pieczemy na środkowym poziomie piekarnika nagrzanego do 180 stopni C przez około 40 minut. W tym czasie ciasto powinno wyrosnąć  i lekko się zrumienić. Sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone, jeśli nie pieczemy, jeszcze około 10 minut, po czym znów powtarzamy próbę “patyczkową” i ewentualnie dopiekamy.

Gotowe, ostudzone ciasto możemy oprószyć cukrem pudrem.

DSC_0428

Żródło: (z pewnymi modyfikacjami) Moje Wypieki

1 komentarz:

Maria Popinska pisze...

jakies mi sie znajome wydaje:D

polecam:D