Można zrobić tę korzenną przyprawę od podstaw miksując wszystkie składniki blenderem, w młynku do kawy lub ucierając w moździeżu. Ja poszłam trochę na łatwiznę i użyłam sproszkowanego cynamonu, kardamonu i gałki. Warto też kupić zmielone już goździki, gdyż ich tłuczenie w moździeżu to mozolna robota, zaś mielenie w blenderze lub młynku może okazać się dla tych urządzeń zabójcze... Ja użyłam młynka i na szczęście sobie poradził.
- 50 g cynamonu
- 20 g suszonego imbiru
- 15 g gożdzików
- 15 g karadamonu
- 10 g gałki muszkatołowej
- 10 g ziela angielskiego
- 5 g anyżu gwiaździstego (całe gwiazdki)
- 1- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka kolendry
- 1-2 łyżeczki pieprzu
Składniki pozostające w całości rozdrabniamy na proszek używając blendera, młynka lub możdzieża. Mieszamy z resztą sproszkowanych przypraw i przesypujemy do zamykanego pojemnika lub słoika.
Źródło: Moje Wypieki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz