piątek, 14 maja 2010

Focaccia Linn

kuchennie 655

Włoski placek drożdżowy przypominający w smaku ciasto pizzowe. Zjadłam go z oliwą oraz gęstym i słodkim octem balsamicznym. Najlepsze tego samego dnia. Przepis znaleziony na blogu My best food. Cytuję za Elą:

  • 250 g semoliny
  • 250 g mąki pszennej chlebowej
  • 15 g świeżych drożdży lub 1 torebka drożdży granulowanych
  • 200 ml ciepłej wody
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli

Ciasto wyrobić ręcznie lub w maszynie do chleba, program Dough: można je wyjąć z wiaderka już wtedy, gdy maszyna przestanie wyrabiać. Uderzyć je pięścią (“odgazować”), a następnie wyrobić jeszcze przez minutę. Blachę posmarować oliwą, wyłożyć ciastem: najlepiej posmarować dłonie oliwą i palcami wykonywać dołki w cieście. Początkowo będzie się ściągać, trzeba odczekać i kontynuować. Wstawić blachę na 10 minut do piekarnika, uprzednio nagrzanego do 50°C i wyłączonego. Po 10 minutach w ciasto wcisnąć połówki pomidorków koktajlowych. Całość leciutko posolić, obsypać oregano i polać oliwą. Zostawić do wyrośnięcia jeszcze przez 10 minut (w piekarniku). Wyjąć blachę i rozgrzać piekarnik do 200°C. Piec przez 20 minut. Wyjąć i zostawić do odparowania na kratce do ciast.

Uwagi: Nie dałam pomidorków koktajlowych tylko gałązki tymianku. Z podanej porcji wyszło mi 2 niezbyt grube placki o średnicy około 30 cm.

kuchennie 633

Brak komentarzy: