piątek, 14 maja 2010

Makaron z cukinią i rodzynkami

kuchennie 745
Prosty, lekki, smaczny sos cukiniowy, do tego makaron, trochę parmezanu, świeżej bazylii i oto mamy pomysł na mało pracochłonny obiad:) Pomysł nie mój, a Nigelli, wypatrzony u Liski.
  • 2 duże cukinie
  • garść rodzynek
  • 2 ząbki czosnku (dałam więcej)
  • łyżka masła
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • straty parmezan
  • posiekana bazylia (opcjonalnie)
  • dowolny makaron
Cukinię umyć, zetrzeć na tarce. Czosnek przecisnąć przez praskę i podsmażyć chwilkę na patelni na oliwie z masłem. Dodać cukinię i rodzynki. Zmniejszyć ogień, całość dusić pod przykryciem przez około 40 minut. Doprawić solą i pieprzem. Sos cukiniowy podawać z ugotowanym makaronem, tartym parmezanem i listkami bazylii. Można też posypać orzeszkami piniowymi podprażonymi na patelni.

2 komentarze:

Ania vel Vespertine pisze...

Witam :)

Oglądam sobie Twój blog i proszę, od razu rzuca mi sięw oczy ten makaron, który zasmakował mi kiedyś baaardzo. Robiłam go już kiedyś i sama się zdziwiłam, jak pyszne jest połączenie rodzynek i cukinii!

pozdrawiam :)

Violiśka pisze...

Witaj Aniu! Danie smaczne i nieskomplikowane a to moja ulubiona kombinacja ;) Szkoda tylko, że mój mąż nie przepada za cukinią... Dziękuję za odwiedziny i pozdrawiam serdecznie :)