wtorek, 31 sierpnia 2010

Naleśniki z nutellą, bananami, borówkami i bitą śmietaną

IMG_6851

Na ulicy Senackiej w Krakowie jest taki mini bar naleśnikowy, w którym od 10 z górką lat podają naleśniki na wiele sposobów, na słodko i słono.  Tanio, szybko, całkiem dużo i przeważnie smacznie.

Od nich “ściągnęłam” pomysł na prezentowane dziś naleśniki. Zazwyczaj robiłam je bez borówki amerykańskiej, ale w sezonie czemu by jej nie dodać, zwłaszcza, że bardzo tu pasuje, przełamując słodycz pozostałych składników.

Naleśniki są po prostu pyszne! Bita śmietana mieszająca się z nutellą oraz uzupełniające tę smakowitą kombinację, banany, tworzą wspaniały tercet, a borówki są kropką nad i! Naprawdę polecam jako deser, podwieczorek czy drugie danie, po pikantnej zupie.

  • Opakowanie słodkiej śmietanki 30-36%, schłodzonej porządnie
  • łyżka cukru waniliowego
  • trochę cukru pudru do smaku (niekoniecznie, ale myślę, że warto dać koło łyżki)
  • śmietanfix
  • kilka bananów
  • borówki amerykańskie
  • nutella
  • naleśniki przygotowane według ulubionego przepisu (byle nie pikantne, ani słone) lub według poniższego:

ciasto naleśnikowe (na około 20 sztuk):

  • 3 szklanki mleka
  • 2-2,5 szklanki mąki
  • 4 jajka

Jajka, mleko i 2 szklanki mąki zmiksować na gładką masę. Odstawić na około 20 minut. Jeśli ciasto ma konsystencję śmietanki słodkiej 30%, spływa z chochelki, powlekając ją cienką warstwą – jest gotowe. Jeśli jest za rzadkie, dodać resztę mąki, jeśli za gęste, trochę wody lub mleka.

Smażyć na patelni z dodatkiem tłuszczu lub bez, jak kto lubi lub skorzystać ze wskazówek odnośnie smażenia naleśników, które zamieściłam tutaj.

Śmietanę ubijać mikserem chwilę, następnie, gdy lekko zgęstnieje dodać do niej cukier waniliowy zmieszany z pudrem i śmietanfixem. Ubijać wszystko do uzyskania sztywnej, puszystej piany.

Naleśnik smarować mniej więcej łyżeczką nutelli, na to dać około 2 łyżki bitej śmietany, kilka plasterków banana i trochę borówek. Zwinąć naleśnika w rulon.

Uwagi: Ilości dodatków można modyfikować wedle uznania. Naleśniki bez bitej śmietany smakują tez dobrze.

IMG_6860

4 komentarze:

asieja pisze...

niesamowite są naleśniki z taką ilością słodkich dodatków.

MaryPop pisze...

wooooooow, alem glodna!

Ania vel Vespertine pisze...

Duzo tu dodatków, ale mi się podobuje :)

Retrose pisze...

Rewelacyjne to danie. Ja wstyd się przyznać, jak tylko zjadłam obiad, udałam się do słoika Nutelli z wielką łyżką. A można było cały obiad z nią zjeść jak widać;-)