czwartek, 2 września 2010

Muffinki śmietankowo - jagodowe

IMG_6990

Z muffinami to jest tak, że często łapie mnie pokusa, by wypróbować nowy przepis… tak jak w przypadku serników zresztą… I choć muffiny, to żadne tam wykwintne ciastka, to jednak ich niezaprzeczalne zalety: szybkość i łatwość wykonania, skłaniają, by po raz kolejny wyciągnąć formę muffinkową i zakasać rękawy. I tak, w pół godziny, mamy smaczną, słodką przekąskę.

Cytuję za  Evenką:

  • 30 dag mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl. cukru (można nieco więcej)
  • 2 jajka
  • 1 szkl. kwaśnej śmietany
  • 1/3 szkl. oleju
  • 25 dag jagód (świeżych lub mrożonych)
  • ew. kilka kropli aromatu śmietankowego


Wszystkie składniki (oprócz jagód) dokładnie wymieszać łyżką. Dodać jagody i jeszcze raz delikatnie wymieszać. Nakładać do foremek muffinkowych i piec 20 - 25 minut w temp. 200 st.C. (sprawdzić patyczkiem).

1 komentarz:

Wiśniowa pisze...

Moja rodzina uwielbia muffinki :) ale ze nie mam foremek do nich, to pieczemy jak przypadkiem kupię jednorazowe papierowe formy :) muszę w końcu zainwestować w takie silikonowe :)