wtorek, 12 października 2010

Muffiny ze śliwkami

IMG_8357

I znów śliwki… na ostatnie tchnienie sezonu.

Smaczne, wilgotne muffiny ze śliwkami. Można dać dowolny rodzaj, robiłam z różnymi: dużymi żółtymi  i czerwonymi oraz z węgierkami. Zawsze smakują dobrze. Przepis od Doroty. Cytuję:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 jajka, roztrzepane
  • 120 g drobnego cukru
  • pół szklanki oleju
  • 300 g kwaśnej śmietany lub jogurtu (użyłam jogurtu greckiego)
  • 5 śliwek, pokrojonych na małe kawałki (u mnie duże śliwki, wielkości moreli)

Do posypania:

  • 1/4 szklanki cukru demerara

Tradycyjnie - w jednym naczyniu wymieszać składniki suche, w drugim mokre, połączyć razem, dodając na koniec śliwki.

Ciasto nałożyć do formy na muffinki, każdą muffinkę posypać cukrem demerara,  piec około 25 minut w temperaturze 190ºC. Poczekać chwilę zanim przestygną, potem wyciągać z formy. Studzić na kratce.

Smacznego :)

IMG_8368

IMG_7145

3 komentarze:

pyłek_z_nieba pisze...

wooooooow, wygladaja cudnie!

aga pisze...

ale pysznie sie prezentuja i sa bardzo smaczne:)
tez robilam z tego przepisu, a koszyczek masz bardzo ladny:)

Violiśka pisze...

Dzięki Pyłku:)
Aga, widzę, że wiesz o czym mówię:) a koszyk z Jyska:)