środa, 10 listopada 2010

Pasta z białej fasoli

IMG_6229
Jest to zdecydowanie moja ulubiona pasta do chleba! Znalazłam ją kiedyś na blogu White Plate i od tej pory robię dość często. Ekspresowe wykonanie, kremowa konsystencja, słodkawy posmak fasoli przełamany ostrością czosnku i kwaskiem cytryny. Świeży tymianek, oliwa… Czegóż chcieć więcej?… No może pajdę dobrego chleba! :)
Zazwyczaj dodaję składniki “na oko” i robię wersję uproszczoną, to jest, bez sezamu, jogurtu i kuminu. I tak smakuje pysznie! :)
  • puszka białej fasoli
  • listki z kilku gałązek świeżego tymianku
  • 30 –4o ml oliwy z oliwek
  • mały ząbek czosnku przeciśnięty prze praskę
  • sól do smaku
  • sok z połowy cytryny (daję łyżkę)
  • łyżeczka papryki mielonej
  • łyżeczka kuminu podprażonego na suchej patelni
  • łyżka sezamu uprażonego na suchej patelni
  • 1 –2 łyżki jogurtu naturalnego
Wszystkie składniki, oprócz jogurtu, miksujemy. Na koniec dodajemy jogurt.
Uwagi: Oprócz słodkiej papryki dodaję troszkę chili w proszku dla zaostrzenia smaku. Najlepiej smakuje mi fasola z puszki Bonduelle.

1 komentarz:

aga pisze...

powiem Ci, ze podoba mi sie ten przepis i chetnie go wyprobuje:)